ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ

Η οπτομετρία είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος υγείας που εντοπίζεται στην:

  • μέτρηση διαθλαστικών σφαλμάτων, όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία
  • διάγνωση οπτικών δυσλειτουργιών (π.χ. κακή συνεργασία των δυο ματιών, μη ομαλή παρακολούθηση κινούμενου αντικειμένου, ανεπάρκεια σύγκλισης κ.ο.κ.)
  • και αντιμετώπισή τους μέσω φακών, φίλτρων, βοηθημάτων χαμηλής όρασης, φακών επαφής και ειδικών προγραμμάτων οπτικής εκπαίδευσης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΗΣ

Ο οπτομέτρης έχει πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση σε θεωρητικούς και πρακτικούς τομείς όσων αφορά στη λειτουργία της όρασης. Ένας οπτομέτρης είναι σε θέση να γνωρίζει τη φυσιολογία και τη νευρολογία που σχετίζεται με την όραση και να αναγνωρίζει τυχόν βλάβες αυτής και ανάλογα να παραπέμπει σε αντίστοιχη ειδικότητα για τη σφαιρική αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Ο οπτομέτρης στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σταγόνες ή οποιαδήποτε επεμβατική μέθοδο για διάγνωση ή θεραπεία και αντίστοιχα να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή. Ο ορισμός σύμφωνα με το World Council of Optometry είναι «Optometry is a healthcare profession that is autonomous, educated, and regulated (licensed/registered), and optometrists are the primary healthcare practitioners of the eye and visual system who provide comprehensive eye and vision care, which includes refraction and dispensing, detection/diagnosis and management of disease in the eye, and the rehabilitation of conditions of the visual system.»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΤΙΚΟΣ

Ο οπτικός είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος ασχολείται με την εκτέλεση συνταγών, την εφαρμογή φακών επαφής, την εμπορεία σκελετών οράσεως και ηλίου, την εμπορεία φακών επαφής και υγρά φακών επαφής και βοηθημάτων χαμηλής όρασης. Είναι επίσης υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη στα εμπορεύματά του. Ανάλογα το εκπαιδευτικό ίδρυμα φοίτησης, το πτυχίο μπορεί να ορίζει τον σπουδαστή ως οπτικό–οπτομέτρη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Ο οφθαλμίατρος είναι ειδικότητα της ιατρικής και εντοπίζεται στην διάγνωση διαθλαστικών ανωμαλιών καθώς επίσης στην διάγνωση και θεραπεία παθήσεων που επηρεάζουν την όραση μέσω φαρμακευτικών αγωγών και χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ανωτέρω ειδικότητες είναι αυτόνομες αλλά συμπληρωματικές. Η καλύτερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι πάντα η σφαιρική αντιμετώπιση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VISION THERAPY – VISION TRAINING

Vision therapy–Vision training είναι ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα ασκήσεων με σκοπό να βελτιώσουν οπτικές δεξιότητες και να διορθώσουν προβλήματα λειτουργικότητας της όρασης. Το Vision therapy (VT) σχεδιάζεται, διαμορφώνεται και εκτελείται από συμπεριφοριστικούς οπτομέτρες (behavioral optometrists) σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει φακούς, πρίσματα, ειδικά προγράμματα σε υπολογιστή και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Η όραση δεν προϋπάρχει … ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ. Μαθαίνεται και εμπλουτίζεται με τις απλές καθημερινές δραστηριότητες και εμπειρίες (ένα βρέφος δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που βλέπει εάν δεν αλληλεπιδράσει μαζί του με τις υπόλοιπες αισθήσεις, την αφή, τη γεύση, την ακοή), συνεπώς είναι μια αίσθηση-εγκεφαλική λειτουργία που έχει δυνατότητα ΕΞΕΛΙΞΗΣ. Η εξέλιξη για την όραση και τις ποικίλες λειτουργίες της μπορεί να μεταφράζεται ως καλύτερη κινητικότητα των ματιών ανεξαρτητοποιημένη από την κίνηση της κεφαλής, καλύτερο συντονισμό μάτι – χέρι, ουσιαστική και εδραιωμένη τρισδιάστατη όραση κ.ο.κ. Στην καθημερινότητα αυτό γίνεται αντιληπτό ως μεγαλύτερη άνεση στην ανάγνωση και στη γραφή, πιο άνετη-εύκολη και γρήγορη μετάβαση από την μακρινή στην κοντινή όραση και το ανάποδο (π.χ. αντιγραφή από τον πίνακα, ανακούφιση μετά από πολύωρη χρήση υπολογιστή κ.α.), καλύτερη απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες και πολλά ακόμη.

ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ VISION THERAPY

Συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στον οπτομέτρη είναι:
  • Κόκκινα-ερεθισμένα μάτια και βλέφαρα
  • Πρόωρη κόπωση στην κοντινή εργασία ή σε αθλητικές δραστηριότητες με μπάλα
  • Τρίψιμο ματιών
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Δυσκολία στην ανάγνωση και στην αντιγραφή
  • Μειωμένη κατανόηση κειμένου
  • Γραφή σε κακή θέση
  • Γραφή με το ένα μάτι κλειστό
  • Δυσκολία στην αντιγραφή από τον πίνακα
  • Πονοκέφαλος μετά από κοντινή εργασία
  • Θολή όραση
  • Διπλή όραση
  • Αποφυγή παιχνιδιών με μπάλα
  • Φτωχή παρακολούθηση κινούμενου στόχου
  • Φτωχή οπτική μνήμη
  • Αντιστροφές και αναστροφές γραμμάτων και αριθμών
  • Τεμπέλικο μάτι
  • Θολή όραση μετά από πολύωρη κοντινή εργασία
  • Δυσκολία παρακολούθησης ταινίας 3D
  • Κακός οπτοκινητικός (μάτι/χέρι) συντονισμός
  • Στραβισμός

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τί κάνουμε αν σπάσουν τα γυαλιά;

Μαζεύουμε όλα τα σπασμένα  μέρη του σκελετού και τα πάμε στο κατάστημα.

Προσοχή!

ΔΕΝ πειραματιζόμαστε με κόλλες. Οι κόλλες του εμπορίου λιώνουν τους πάστινους σκελετούς και τους οργανικούς φακούς.

ΔΕΝ πετάμε βραχίονες, σιδεράκια, κρύσταλλα, και ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σ’έναν οπτικό.

Τί διαφορετικό έχουν οι φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης;

Έχουν περισσότερη αεροδιαπερατότητα  από τους απλούς φακούς και προσφέρουν μεγαλύτερη ενυδάτωση. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς Φ.Ε. για "κακούς"  χρήστες  Φ.Ε. (χρήση από το πρωί μέχρι το βράδυ, χρήση Φ.Ε. για πολύωρη κοντινή εργασία, χρήση σε περιβάλλον με air condition κ.ο.κ.).

Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον οπτικό σας.

Πώς κλείνω ραντεβού για οπτομέτρηση;

Καλέστε στο 2751062451 ώρες καταστημάτων και θα ενημερωθείτε για τις ελεύθερες ώρες.

Μια οπτομέτρηση κρατάει από 30 λεπτά έως και 1 ώρα.

Πρίν την οπτομέτρηση θα πρέπει να μην φοράτε φακούς επαφής (ιδανικά για 2 μέρες) και  να έχετε μαζί σας όποιο σκελετό σας βολεύει ή/και την προηγούμενη συνταγή εαν υπάρχει.

Από ποιά ηλικία μπορεί ένα παιδί να κάνει οπτομέτρηση;

Από 3 μηνών και μετά μπορεί ένας έμπειρος οπτομέτρης να ελέγξει 'ενα βρέφος. Αλλά! Πρέπει να προηγηθεί οφθαλμολογικός έλεγχος από έμπειρο παιδοφθαλμίατρο για να εξασφαλισθεί η  καλή υγεία των ματιών.

Τί είναι η καμπυλότητα στους φακούς επαφής;

Είναι λίγο πολύ αυτό που λέει η λέξη. Οι Φ.Ε. έχουν διάφορες καμπυλότυτες και κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του. Θα πρέπει ο οπτικός - οπτομέτρης - οφθαλμίατρος να σας μετρήσει τις καμπυλότητες ώστε να ξέρετε τι φακούς ταιριάζουν στο μάτι σας.

Μπορώ να προσαρμόσω στα γυαλιά ηλίου την συνταγή μου;

Ναί. Αρκεί ο σκελετός να ειναι καλός και όχι "δεύτερος". Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν φωτοχρωμικοί οργανικοί φακοί (φακοί που σκουραίνουν με την UV ακτινοβολία ).

Μιά άλλη λύση είναι απλά γυαλιά ηλίου με Φ.Ε. από μέσα ή γυαλιά οράσεως με μαγνητικό clip-on (πρόσθετο γυαλί ηλίου). Ρωτήστε για την λύση που σας βολεύει τον οπτικό σας.

Αν δεν βλέπω καλά με τα καινούργια γυαλιά τί μπορεί να φταίει;

Πρώτα πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι φύγατε ικανοποιημένοι από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη. Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την μέτρηση που σας έγινε, ρωτήστε ξανά τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας για ένα δεύτερο έλεγχο.

Αφού σιγουρευτείτε για το νούμερο της συνταγής, ο οπτικός σας οφείλει να σας μετρήσει ετσι ώστε να τοποθετηθούν οι φακοί στα σωστά κέντρα (διακόρικη απόσταση) σας. Τα κέντρα αλλάζουν ανάλογα με την συνταγή και την χρήση της (άλλα κέντρα για μακριά και άλλα για κοντά). 

Πώς αντιμετωπίζω την οπτική κόπωση;

Πρώτα απ΄όλα απευθυνθείτε στον οπτικό - οπτομέτρη σας, γιατί κάθε σύμπτωμα κόπωσης μπορεί να έχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ξεκινώντας απο απλούς πονοκεφάλους, διπλή όραση και βαρύ κεφάλι, μεχρι ζαλάδα, θόλωση κ.τ.λ.

Τα πιο συνήθη προβλήματα είναι αδιόρθωτη υπερμετρωπία ή μυωπία, αστιγματισμός σε  λάθος μοίρες, πολύωρη χρήση "δεύτερων" γυαλιών πρεσβυωπίας, πολύωρη κοντινή εργασία σε λάθος συνθήκες, χρήση Φ.Ε. για κοντινή εργασία, χρήση οθόνης σε χαμηλό φωτισμό κ.α.

Να φοράω γυαλιά μίας χρήσεως για κοντά;

Ναί και όχι. Τα γυαλιά αυτά δεν έχουν σωστά κέντρα (διακορική απόσταση) ούτε σωστά υλικά κατασκευής.

Αυτό σημαίνει ότι είναι για πολύ πρόχειρη χρήση. Όπως π.χ. να δεις ένα μήνυμα στο κινητό ή να δεις μια τιμή στα ράφια των super market. Αλλά μέχρι εκεί. Τα γυαλιά αυτά ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολύωρη χρήση όπως αυτή σε έναν PC.

Εάν τα χρησιμοποιείτε πολύ ώρα κουράζετε τα μάτια σας και προκαλείτε πονοκέφαλο.

Τα γυαλιά ηλίου «μαϊμού» με βλάπτουν;

Ναί.  Σε αυτά τα γυαλιά, οι φακοί και ο σκελετός  είναι φτιαγμένα από ακρυλικό πλαστικό, και όχι οργανικό όπως στα ελεγμένα γυαλιά ηλίου που βρίσκεις σχεδόν σε όλα τα καταστήματα οπτικών...

Αυτό σημαίνει ότι το πλαστικό αυτό είναι πολύ επιρρεπές σε αλλοιώσεις (όπως π.χ. η ζεστή σ΄ένα παρμπρίζ αυτοκινήτου). Ένα αλλοιωμένο γυαλί ηλίου είναι περιττό να πούμε ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την προστασία σας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης αυτά τα γυαλία δεν επιδέχονται αλλαγή φακών ή επιδιορθώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον πτυχιούχο οπτικό σας.

Θέλω να βάλω πρώτη φορά φακούς επαφής. Τί πρέπει να κάνω;

Παλιότερα οι οφθαλμίατροι και οι οπτικοί έδιναν απλά τους Φακούς Επαφής και έδιναν μόνο βασικές οδηγίες για τη χρήση τους. Εδώ ας σημειωθεί ότι οι γιατροί δεν είναι έμποροι και απαγορεύεται από τον νόμο  να εμπορεύονται  Φ.Ε. καθώς και τα υγρά αυτών.

Πλέον κατόπιν ραντεβού, ένας οπτομέτρης θα φροντίσει να γίνει σωστή επιλογή Φ.Ε. για το χρήστη, θα ελέγξει την εφαρμογή τους και θα ενημερώσει για τη σωστή χρήση τους.

Σκοπός είναι να λυθούν απορίες όπως: Πως μπαίνουν? Πως βγαίνουν? Τι κάνω εάν μου πέσει? Πόση ώρα επιτρέπετε η συνεχόμενη χρήση τους? Πως χρησιμοποιώ το υγρό και την θήκη? Μπορεί να βγει από μόνος του ένας φακός? Τι κάνω εάν φορώ make up? κ.ο.κ.

Έτσι ώστε ο χρήστης να νιώσει ασφαλής και σίγουρος πως γνωρίζει τι να κάνει σε κάθε περίσταση.

Πώς μπορώ να πάρω τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά;

Πρώτα ρωτάμε το ταμείο μας εάν δικαιούμαστε τα χρήματα (100ευρο κάθε 4 χρόνια). Μετά ακολουθούν 4 βήματα.

Βήμα 1ο. Επίσκεψη στον γιατρό (πιστοποιημένο ή συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, στην Αργολίδα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συμβεβλημένος οφθαλμίατρος του ΕΟΠΥΥ εκτός από το νοσοκομείο Ναυπλίου).

Βήμα 2ο. Σφράγισμα των εγγράφων του γιατρού από τον ελεγκτή γιατρό στον ΕΟΠΥΥ.

Βήμα 3ο. Αγορά του σκελετού, των φακών κ.ο.κ. από το οπτικό κατάστημα της αρεσκείας σας! Κατόπιν παίρνουμε μια βεβαίωση και μια απόδειξη από τον υπεύθυνο οπτικό πως  "εκτελέστηκε" η συνταγή.

Βήμα 4ο. Μαζί με μια φωτοτυπία του βιβλιαρίου τραπέζης, μαζεύουμε και τα 4 χαρτιά και τα καταθέτουμε στο ταμείο μας (Στην Αργολίδα τα γραφεία για κατάθεση χαρτιών είναι στην Ικονίου 2 στο Ναύπλιο). Πρέπει να έχουμε μαζί και τα γυαλιά για τυχόν έλεγχο.

Αν με ενοχλούν οι φακοί επαφής τί μπορεί να φταίει;

Μπορεί να συμβαίνει ένα από τα 4 ακόλουθα πράγματα.

Α. Συνεχόμενη κακή χρήση (πολύωρη χρήση, τρίψιμο ματιού, κακή προσωπική υγιεινή, μακριά και βρώμικα νύχια, χρήση μετά το πέρας του ορίου ζωής του φακού, χρήση σε περιβάλλον με καπνό, air condition, αέρα, ζέστη κ.τ.λ.).

Β. Μια μόλυνση η οποία δεν έχει κάνει τον κύκλο της μπορεί να μεταφερθεί από το μάτι στον φακό και από τον φακό στην θήκη κ.ο.κ. Προσοχή! Όταν υπάρχει μόλυνση απέχουμε από τους φακούς όσο χρόνο μας πει ο γιατρός. Μετά το πέρας της θεραπείας αλλάζουμε φακούς, υγρά, θήκες. Όλα!

Γ. Να μην έχετε μετρήσει σωστά ή ποτέ τις καμπυλότητες των ματιών σας.

Δ. Να μην έχει μεταφερθεί σωστά η συνταγή από τα γυαλιά στους Φ.Ε. (υπάρχει κάτι που λέγεται σφαιρικό ισοδύναμο και σε κάποιες συντάγες υπάρχει διάφορα από τα γυαλία στους Φ.Ε.). Ρωτήστε τον οπτικό σας για μια επιβεβαίωση.

Τί είναι τα πολυεστιακά γυαλιά;

Τα πολυεστιακά γυαλιά και όχι πολυεστερικά... είναι γυαλία οράσεως που εξυπηρετούν το χρήστη να δει καθαρά σε όλες τις αποστάσεις (μακριά-μεσαία-κοντά) με μόνο ΕΝΑ ζευγάρι.

Τα πολυεστιακά απαιτούν στην πρώτη εφαρμογή ο χρήστης τους να έχει υπομονή και να μην είναι νευρικός, ειδικά τις πρώτες 5 με10 μέρες χρήσης τους. Με τη σωστή ενημέρωση, την σωστή λήψη κέντρων και τον κατάλληλο τύπο φακού τα πολυεστιακά λύνουν την ανάγκη χρήσης πολλών σκελετών για τις αντίστοιιχες αποστάσεις.

Προσοχή στα φθηνά πολυεστιακά κάποιων καταστημάτων. Πάντα να ζητάτε εγγύηση κατασκευής καθώς και την κάρτα της κατασκευαστικής εταιρίας.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με αυτού του τύπου φακών, ρωτήστε τον οπτικό σας.

Επικοινωνία

Βρείτε μας στα social media,
στον χάρτη ή επικοινωνήστε μαζί μας:

  • Διευθυνση

    Παναγή Τσαλδάρη 15,
    21231, Άργος

  • Τηλεφωνο

    27510-62451

  • Email

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.